You are currently at our Turkiye website. We also offer a wide range of products with direct customer service in many locations worldwide.
All locations

Yeni lastikler

İdeal lastik değiştirme zamanı 

Lastikler ne zaman değiştirilmelidir? Birçok sürücü kendine bu soruyu sorar. Doğru lastikleri kullanmanız, güvenli ve yakıt tasarruflu sürüş yapmanızda önemli bir rol oynar. Değişim mevsimsel de olabilir. İlkbaharda lastiklerinizi ne zaman değiştirmelisiniz? Peki ne zaman yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçmeniz gerekir?  Lastiklerin aşınması ve yıpranması, diş derinliği ve lastiklerin yaşı gibi temel hususlar da lastik değiştirmek için nedenlerdir.

Uniroyal - Car tires rack in workshop background, back lit

Lastik aşınma sınırı: Ne zaman yeni lastiklere ihtiyaç duyulur?

Diş derinliği belirli bir seviyenin altına düşmüşse lastikler aşınma sınırını aşmış demektir. Bu durumda kesinlikle yeni lastiklerin takılması gerekir.  Yasal minimum diş derinliği 1,6 milimetredir. Uniroyal ise yaz lastikleri için en az 3 milimetre ve kış lastikleri için 4 milimetre önermektedir.

Lastik basıncı çok düşük olduğunda da araç lastikleri daha hızlı aşınır. Bu durumda, lastik basıncı çok düşük değil, çok yüksek olmalıdır. Lastik basıncının tavsiye edilen değerden 0,3 bar kadar yüksek olması gerekir. Düşük lastik basıncı aşınma ve yıpranmayı artırır. Ayrıca her 100 kilometrede yarım litreye varan daha yüksek benzin tüketimine neden olur.

Lastik sırtının eşit oranda aşınmaması, yeni lastiklere ihtiyaç duyulduğunun bir başka işaretidir. Bu, diş derinliğinin lastiğin büyük bir kısmında yeterliyken diğer kısımlarda yeterli olmadığı anlamına gelir. Bunun farklı nedenleri olabilir ve genellikle aşınmanın türünden anlaşılabilir. Aşınma lastiğin sadece bir kenarında görülüyorsa, lastikleriniz sürüş yönüne paralel dönmüyor demektir. Bunun nedeni, yanlış balans ayarı ya da lastikteki statik veya dinamik bir dengesizlik olabilir. Yanlış konumun yaygın bir nedeni park ederken kaldırıma çarpmaktır. Tekerlek rulmanında fazla boşluk ya da arızalı amortisörler de düzensiz aşınma ve yıpranmaya yol açabilir.

Çivi gibi yabancı cisimler de lastiğe gömülerek lastiğin iç yapısına zarar verebilir. Lastiklerinizde bir tuhaflık hissettiğinizde de harekete geçmeniz gerekecektir. Delinme veya kesilme nedeniyle oluşan çatlaklar ve dış duvarlardaki tümsekler bu tuhaflıklardandır. Yoldaki engellerin üzerinden geçerken bu gibi hasarlar oluşabilir ve lastik içinde dengeleme işlevi gören tellerin kırılmasına neden olur.

İpuçları

  • Lastiklerin diş derinliği yasal sınırın altındaysa ve lastiklerinizi değiştirmeniz gerekiyorsa, yeni lastiklerinizi satın almadan önce aracınıza uygun olduğundan emin olun. Aksi takdirde aracınız trafikten men edilebilir.  Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için, eski lastiklerinizin üzerindeki numaraları yenileriyle karşılaştırabilirsiniz.
  • Lastiklerinizi sakladığınız yerin sıcaklığının mümkün olduğunca sabit olduğundan emin olun.  Evde yer işgal etmelerini istemiyorsanız, lastiklerinizi depoda da saklayabilirsiniz. Lastiklerin uygun şekilde saklanması önemlidir. 
  • Lastikleriniz aşınma sınırına ulaşmamışsa yaz ya da kış lastiğine geçmeniz gerekmez mi? Lastiklerin takıldığı yeri tebeşir ya da yapışkanlı bir etiketle işaretleyin: ön sağ ya da ön sol ya da arka sağ ya da arka sol. Lastikleri takarken, yerlerini çapraz olarak değiştirebilirsiniz.

Lastikler ne sıklıkta değiştirilmelidir?

Sık araç kullansanız da kullanmasanız da yeni lastiklere ihtiyaç vardır: Lastik değişim zamanı çeşitli faktörlere bağlıdır. Aşınma ve yıpranmanın yanı sıra, yaş da yeni lastiklere ihtiyaç duyulmasının nedenlerindendir. İdeal saklama koşullarında ve hafif kullanımda bile belirli bir süre sonra yeni lastiklere ihtiyaç duyulur. Peki her şey yolunda görünüyorsa lastiklerinizi ne zaman değiştirmeniz gerekir?

Genel olarak lastiklerin en fazla on yıl sonra değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. En fazla beş ya da altı ayda bir değiştirilmesi gerektiğini söyleyenler de vardır. Araştırmalar, lastiklerin birkaç yıl sonra bile teknolojik açıdan geride kaldığını gösteriyor. Kauçuk bileşimi zamanla sertleşir ve malzeme yorulmaya başlar ve kırılgan hale gelir. Bu, diş derinliği spesifikasyonlara uygun olduğunda ve lastikler iyi durumda göründüğünde de geçerlidir ve aracını sık kullanmayan sürücüler için rahatsız edici olabilir.  Araç seyrek kullanılsa bile, yolda güvenliği sağlamak için lastiklerin birkaç yıl sonra değiştirilmesi gerekir.  Elektrikli araçlar sürücülerinin lastiklerini beklenenden daha erken değiştirmesi gerekebilir. Elektrikli motorların torku içten yanmalı motorlara göre daha yüksek olduğundan lastikler daha hızlı aşınır.

Lastiklerinizin kaç yaşında olduğundan emin değilseniz, dış duvarın yan tarafındaki DOT numarası size yardımcı olabilir. Bu numara,  lastik yaşı ve değişim zamanına ilişkin bir referans sağlar.


Ne zaman yaz lastiğinden kış lastiğine geçmek gerekir?

Avrupa'da kış lastiği kullanımına ilişkin yerel yasalar vardır. Bazı ülkelerde kış lastiği kullanmak yasal bir zorunlulukken, Almanya gibi kimi ülkelerse kış lastiği kullanmayı sadece durumsal bir zorunluluk olarak görür.  Sorunun kaynağı da budur: Yasal zorunluluk olan ülkelerde kış aylarında yaz lastiği kullanarak bir kazaya neden olan herkes önemli bir para cezası ödemek zorundadır. Sıcaklık düştüğünde ve sürekli olarak yedi santigrat derecenin altında kaldığında, kış lastiklerini kullanmak mantıklı olacaktır.

Sürücüler kış lastiklerinin ne zaman kullanılmasının mantıklı olduğunu düşünmeli ve lastiklerini hava durumuna ve bölgeye bağlı olarak değiştirmelidir. Burada, "E'den N'ye" kuralı iyi bir referanstır. Ekim ayında kış lastiklerine geçilmeli, Nisan ayının başında da tekrar yaz lastikleri takılmalıdır.

Geçen yıldan kalan lastikleri kullanıyorsanız, kış lastiklerindeki aşınma sınırının aşılmadığından emin olun.  Bu, yaz lastiklerindeki aşınma sınırı için de geçerlidir. Lastikler istenen güvenlik derecesini ve mümkün olan en düşük yakıt tüketimini ancak bu koşullar altında sağlar.

Uniroyal - Tyre repairer checking the tire integrity

Lastiklerin değiştirilmesi: Dikkate alınması gereken diğer hususlar

Birçok sürücü lastik değiştirme işini yetkili kişilere bırakır. Lastiklerinizi kendi başınıza değiştirmeye karar verirseniz, dikkate almanız gereken birkaç şey vardır. Hidrolik bir kriko edinmenizi tavsiye ederiz. Bagajdaki yedek kriko sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Yedek kriko kullanıldığında, aracın kayıp hasar görmesi, daha da kötüsü tamircinin yaralanması riski daha yüksektir.

Bir lastiği değiştirdikten sonra, aynı akstaki diğer lastiği de değiştirmelisiniz. Pek deneyimli olmayanlar şu soruyu da sorabilir: Yeni lastikler mi yoksa daha iyi durumdaki lastikler mi öne takılmalı?  Dişleri daha iyi durumda olan lastikleri her zaman arka aksa takın. Neden mi?: Çünkü arka aks, hem önden hem de arkadan çekişli araçlarda takip dengesi sağlar.

Lastikleri her değiştirdiğinizde bijonları da kontrol edin, çünkü onlar da aşınır. Yaklaşık 50 kilometre sonra cıvataları yeniden sıkın. Bu, alüminyum jantlar için özellikle önemlidir. Alüminyum son derece hafif bir malzeme olduğundan, zamanla cıvatalardan gelen basınca karşı koyamaz hale gelir. Her lastik değişiminden sonra lastik basıncını kontrol edin.

İlgili Başlıklar