Yazdan kışa: Lastikler ne zaman değiştirilir?
Avrupa'da kış lastiği kullanımına ilişkin yasalar yerel olarak belirlenmiştir. Kış lastiklerinin zorunlu olduğu ülkelerin yanı sıra, Almanya gibi sadece duruma göre kullanma zorunluluğu olan ülkeler de vardır. Kış lastiğinin zorunlu olduğu ülkelerde kışın yaz lastiği kullanarak bir kazaya neden olan kişiler ciddi para cezaları ödemek zorundadır. Sıcaklık 7 santigrat derecenin altına düştüğünde kış lastiklerinden en yüksek verim alınır.
Sürücüler, kış lastiklerine geçmenin ne zaman mantıklı olduğunu göz önünde bulundurmalı, iklim ve bölgenin koşullarına göre lastiklerini değiştirmelidir. Almanya'da “O'dan O'ya” kuralı iyi bir referans noktasıdır. Ekim (Almanca “Oktober”) ayında kış lastiklerine, Paskalya döneminde (Almanca ”Ostern”) ise yaz lastiklerine geçilmelidir.
Bir önceki yılın lastiklerini kullanıyorsanız, kış lastiklerinin aşınma limitine gelmemiş olduğunu kontrol edin. Yaz lastiklerinin aşınma limiti için de aynı şey söz konusudur. Lastikler, ancak bu koşullarda istenen güvenliği ve mümkün olan en düşük yakıt tüketimini sunar.
Lastik değişimi: Dikkate alınması gereken diğer konular
Çoğu sürücü, lastik değiştirme işini işin uzmanına bırakır. Lastikleri evde değiştirmeye karar verirseniz, birkaç noktayı göz önünde bulundurmanız gerekir. Öncelikle hidrolik bir araç krikosu edinmeniz tavsiye edilir. Bagajdaki yedek kriko sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Bu kriko kullanıldığında aracın kayma sonucunda hasar görmesi veya daha da kötüsü tamirciyi yaralama riski daha yüksektir.
Lastik değiştirirken, diğer aksa geçmeden önce daima bir aksa takılı her iki lastiği de değiştirmelisiniz. Bu kadar tecrübesi olmayan kişiler şu soruyu da sorabilir: Yeni lastikler mi yoksa daha iyi durumdaki lastikler mi önde ya da arkada olmalıdır? Sırtı daha iyi durumda olan lastikleri daima arka aksa takın. Çünkü arka aks, hem önden hem de arkadan çekişli araçlarda takip dengesi sağlar.
Lastikler her değiştirildiğinde aşınması muhtemel olan bijon civatalarını kontrol etmelisiniz. Yaklaşık 50 kilometre yol aldıktan sonra cıvataları yeniden sıkmalısınız. Bu, alüminyum jant kullanıldığında özellikle önemlidir. Bu malzeme son derece hafif olduğu için zamanla cıvatalardan gelen basınca karşı koyamaz. Her değişimden sonra lastiklerin basıncını kontrol etmelisiniz.